Qué ha passat a Benimaclet? 17/10/2016

►Qué ha passat a Benimaclet?

1. Des del CSOA l’Horta hem llançat un cartell amb la imatge corporativa del BBVA. Es tracta d’una intervenció artística dins de la tradició de l’art polític i invisible; utilitzant l’exageració, la provocació i la paròdia per tal de visibilitzar la relació contradictòria entre el mercat capitalista i l’art.

2. Al mateix temps hem publicat dos textos tractant la gentrificació en general i més concretament a Benimaclet.

– Som conscients també del nostre paper gentrificador amb les nostres ofertes culturals i som part dels pioners: tribus urbanes, artistes i estudiants. Com indiquem al text no hem trobat solució per no caure en la trampa de la lògica capitalista, assumim les nostres contradiccions des de l’autocrítica. Però, ens hem enfrontat a aquest problema plantejant debats; modificant activitats i donant suport a moviments socials que lluiten activament contra la qüestió que ens ocupa,

– No apareix en aquesta campanya cap crítica sobre la procedència de la gent que organitza iniciatives al barri de Benimaclet, del tipus que siga. I com s’indica al text: “Entenem que molts dels pioners … i les seues iniciatives i projectes en la gran majoria enriqueixen i dinamitzen la vida cultural d’un barri”. Però, és innegable que nous habitants d’un barri poden modificar la idiosincràsia del mateix i que l’expulsió a través de la gentrificació és un procés real.

– Recomanem tornar a llegir els textos (horta.noblogs.org/post), en aquests analitzem els processos de gentrificació que afecten a Benimaclet i no sols ens centrem en el beniconfusion sinó que incidim en molts altres factors. No hi ha cap atac contra cap persona o col·lectiu, sinó una crítica al desenvolupament d’un festival en els últims anys i del possible perill del rol de l’art en aquest sistema econòmic. A més a més, al text indiquem clarament la bona intenció i l’esforç en l’organització del festival.

– Pensem que l’art no sempre és innocent o automàticament transformador social sols per ser al carrer. S’ha d’entendre que esdeveniments com aquest (sent un entre tants), tenen un efecte, que tal vegada no siga la intenció inicial, però no per això s’han d’ignorar les conseqüències.

– Durant aquests últims anys s’han publicat textos al voltant del tema, hem intentat generar debat i altres activitats on pensar el barri que volem i la gentrificació, tot açò amb poc d’èxit. Raó per la qual, per al tema, hem trobat un moment idoni d’altaveu la celebració d’aquest festival. Així doncs, ja que hem captat l’atenció d’algunes persones, tristament més per la forma que pel contingut, aprofitem per convidar a totes les interessades en el tema a una proposta de debat obert, tant en forma com en contingut, que en breu es podrà concretar.

17/10/2016

bbva-confusion

Esta entrada fue publicada en General. Guarda el enlace permanente.