8 d’abril. Recopilatori de textos sobre el «estat d’alarma».

Des de la Biblioteca Anarquista de l’Horta us oferim aquest recopilatori de textos per a reflexionar juntes sobre la situació actual.

La doctrina del xoc a la qual se’ns està sotmetent, o com l’estat policial es va legitimant subtilment; només són un parell d’exemples de les problemàtiques que a algunes ens ronden el cap.

Quines conseqüències tindrà aquest «estat d’alarma» a nivell polític i social?

Quines respostes possibles, donades les circumstàncies; podem donar des dels moviments de base, des de la gent; durant i després del confinament?

—————-

La crisi sanitària com a eina de domesticació / ATENEU LLIBERTARI DEL CABANYAL
«El suport mutu és una bona base des de la qual partir per a superar la lògica de guerra sanitària, però per a evitar que puga ser recuperat ha de marcar la línia que separa als bàndols. Cal traure-li la ràbia al suport mutu, cal contribuir al fet que emergisca la seua essència anticapitalista».
“La submissió i el control social són el pagament a canvi de la promesa de salut. El que oculta la versió oficial és que aïllats som més vulnerables a l’efecte de qualsevol crisi i del Capitalisme en general».
Estat-centrisme; Capitalisme biocida; contranarratives;

Volem passejar pel camp / MIGUEL ESQUEMBRE GONZÁLEZ
«Al Blanc, Burgés, Adult, Home, Heteronormatiu se li hauria d’afegir també l’U d’Urbano (BBAHHU)”.
«Aquest èxode [segones residències], ens hauria de fer reflexionar que el model desenvolupista que promociona l’urbà ha de revisar-se».
Urbà-centrisme; estigmatització rural;

L’emergència viral i el món de demà / BYUNG-CHUL HAN
«Pel que sembla, el big data resulta més eficaç per a combatre el virus que els absurds tancaments de fronteres que en aquests moments s’estan efectuant a Europa».
«L’enemic ha tornat. Ja no guerregem contra nosaltres mateixos, sinó contra l’enemic invisible que ve de fora. La reacció immunitària és tan violenta perquè hem viscut durant molt de temps en una societat sense enemics, en una societat de la positivitat, i ara el virus es percep com un terror permanent».
Panoràmica de la repressió asiàtica; comparativa cultural; control tecnològic;

Estem en guerra? / SANTIAGO ALBA RICO / YAYO HERRERO
«S’humanitza al virus, que adquireix de sobte personalitat i voluntat. Se li atorga agència i intenció i es deshumanitza i criminalitza als seus portadors, que en realitat són les víctimes».
«Construir economies i polítiques sobre la fantasia de l’ésser humà, com un ésser sense cos i sense ancoratge en la terra que li sustenta és el que genera una guerra contra la vida».
Violència simbòlica; negació de la cura; Capitalisme biocida;

La tempesta perfecta d’autoritarisme / CÉSAR RENDUELES
«Pensar que els drets civils són per a quan ens els podem permetre és senzillament no creure en els drets civils. Si en algun moment necessitem que funcionen els mecanismes de control de les forces de seguretat és quan els atorguem poders extraordinaris».
«La ressaca que deixarà l’ampliació del poder policial en les nostres institucions combinada amb la normalització de l’assetjament social pot produir una tempesta perfecta d’autoritarisme. Especialment, perquè se solapa sobre una tendència cap a la normalització de la democràcia il·liberal al nostre país»
Vigilància social; excepció democràtica; mecanismes de control;

La crisi del coronavirus i l’amenaça del ecofeixisme / TOT PER FER
«Perquè guanyar la disjuntiva entre una transició alliberadora (ecosocialisme) o una que augmente els graus d’opressió i diferències socials (ecofeixisme) sembla que serà el pròxim gran repte dels moviments socials».
«No pot haver-hi transició justa per a eixir de l’emergència climàtica sense una transformació en el món del treball que assegure una reconversió que atorgue protagonisme a les classes treballadores, a més de que tinga en compte els postulats antiracistes i feministes».
Ecologisme; Justícia Social; mobilitzacions i accions;

És la guerra! Porteu disciplina social! / JON ARTZA
«La conseqüència de l’enfocament militarista d’aquesta crisi és la generació del pànic al servei de l’Estat Leviatan, aquell monstre bio polític compost pels cossos orgànics estatals i els fràgils cossos disciplinats dels seus súbdits».
«El pitjor no serà aquesta sort de performance víric-bèl·lica de maniobres militars a plena llum, sinó el model que instauren per a les pròximes crisis del col·lapse en marxa».
Infoxicació; societat del pànic; autoritarisme;

«El control social serà un dels grans guanyadors de la pandèmia» / MARINA GARCÉS
«Aquesta crisi s’afegeix als anteriors, com la terrorista i econòmica, i als posteriors, com la climàtica».
«Els relats apocalíptics són ideològics, estiguin en mans de la religió, de la política o dels mitjans de comunicació. Qui pugui posar un punt final als nostres existències és que està exercint el seu poder. Per tant, els relats apocalíptics han de ser desemmascarats i contestats: a qui li interessen? Qui en surt beneficiat?».
Control social; classisme; control tecnològic;

La democràcia amputada, la distopia que emergeix amb el coronavirus / ANA ALONSO
«La pandèmia ens ha deixat clar com ja és possible establir un sistema de vigilància que aporte informació sobre tots i cadascun de nosaltres en temps real. Fins fa poc ens queixàvem si véiem que a causa de la nostra interacció en les xarxes deixàvem un rastre que seguien empreses amb finalitats comercials».
«Qui pose en qüestió aquestes mesures és l’enemic. És el paper fonamental dels mitjans de comunicació: vigilar que es respecten les regles del joc democràtic».
Panoràmica de la repressió; control tecnològic; censura periodística;

Esta entrada fue publicada en Causas. Guarda el enlace permanente.